Content voor Ingelogde Gebruikers

Tips voor beginnende e-bike fietsers

Het aanschaffen van e-bikes wordt steeds populairder. Het biedt namelijk veel voordelen, zoals bijvoorbeeld het af kunnen leggen van grotere afstanden door de elektrische trapondersteuning. Hoe makkelijk het ook klinkt of eruit ziet, fietsen op een elektrische fiets is toch echt even iets anders dan fietsen op een normale, traditionele fiets. Het is namelijk best even wennen doordat de fiets zwaarder is en een stuk sneller gaat. In dit artikel worden enkele tips gegeven voor beginnende e-bike fietsers. Op deze manier kunnen er hopelijk enkele ongelukken voorkomen worden. 

Meer ongelukken met e-bikes

Zoals al eerder genoemd, hopen we met dit artikel enkele e-bike ongelukken te voorkomen. Het is namelijk zo dat er meer ongelukken met e-bikes voorkomen dan met de traditionele fiets. Dit komt misschien niet echt als een verrassing, gezien de fiets zoveel sneller en zwaarder is, waardoor je dus een stuk harder kan vallen. Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijkt dat ongelukken met een e-bike vaker ernstige gevolgen hebben voor het slachtoffer dat met een gewone fiets. Vooral 60-plussers blijken gevaar te lopen, zij maken op voor bijna negentig procent van de verkeersdoden op e-bikes. Vaak gebeurd dit door een eigen fout, ze verliezen bijvoorbeeld hun evenwicht en belanden zo in de berm, of rijden tegen een paaltje of hoge stoeprand op. Om deze reden is echt extra van belang om rekening te houden met de volgende tips. 

Op je eigen tempo wennen

De elektrische fiets kan snelheden van zo’n 25 kilometer per uur bereiken. Wanneer je dit niet gewend bent, is dit behoorlijk snel. Begin daarom met zo min mogelijk ondersteuning en neem je tijd om aan deze ondersteuning te wennen. Ga bijvoorbeeld op een rustiger moment en locatie een rondje fietsen, zo kan je je concentreren op het omgaan met de trapondersteuning. Zet de ondersteuning sowieso nooit zomaar op zijn hoogst, zodat je de controle en tijd hebt om op onverwachte situaties te kunnen reageren. 

Denk ook aan…

Feit blijft dat de gemiddelde e-biker geen 20 meer is en naarmate je ouder wordt, je reactievermogen nou eenmaal wat afneemt. Houd hier dus rekening mee tijdens het gebruiken van een elektrische fiets. Iets anders om wat extra aandacht aan te schenken tijdens je fietstocht zijn bochten. Rem ruim van tevoren af en ga dus niet met volle vaart de bocht in, door het gewicht kan de fiets wankelen en kan je akelig vallen. Als laatste geven we je graag nog mee dat het op een elektrische fiets nog nét iets belangrijker is om oogcontact te maken met andere weggebruikers. Dit vanwege je hoge snelheid en daarmee kwetsbaarheid. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven